Gå til indhold

Indgåelse af ægteskab

Her på siden kan du finde information omkring indgåelse af ægteskab i henholdsvis Kina og Danmark.

Indgåelse af ægteskab i Danmark

Hvis I ønsker at indgå ægteskab i Danmark, kan I læse mere om proceduren på følgende link fra borger.dk: Når I vil giftes

OBS: Når et kinesisk dokument skal bruges i Danmark, skal det meget ofte være oversat og legaliseret. Læs mere om legaliseringsproceduren for kinesiske dokumenter til brug i Danmark på følgende link: Legalisering

 

Indgåelse af ægteskab i Kina

Indgåelse af ægteskab i Kina er et ansvarsområde under Civil Affairs bureauet (民政局/ Min Zheng Ju) i den enkelte provins/kommune. Det er Civil Affairs bureauet i den provins/kommune, hvor ens husholdnings-registrering (户口hukou) er tilhørende, som er ansvarlig for registrering af ægteskabet. 

Der er en standard procedure i Kina angående indgåelse af ægteskaber, når kinesiske statsborgere indgår ægteskab. For borgere med andet statsborgerskab end kinesisk, er det generelt gældende, at der påkræves ekstra dokumentation, men dette kan variere afhængigt af det enkelte Civil Affairs bureau. Derfor anbefales det at undersøge, hvilke specifikke krav der fastsættes af det relevante Civil Affairs bureau, der hvor man påtænker at indgå ægteskab. 

 

Siden 29. marts 2019 har udenlandske par ikke kunne registrere deres ægteskab i Fastlands-Kina, derfor kan I kun blive gift i Fastlands-Kina, hvis en af partnerne er kinesisk statsborger (link).

 

Samkønsægteskab er ikke anerkendt i Kina.

 

Kinas Statsråd (State Council) har annonceret et 2-årigt pilotprogram, som løber fra 12. maj 2023 til 11 maj 2025. Med programmet, er 21 pilot provinser (regioner, kommuner) godkendt til ægteskabsregistrering på tværs af provinser for borgere i Kina. Provinserne inkluderer: 

Beijing, Tianjin, Hebei, Inner Mongolia, Liaoning, Shanghai, Jiangsu, Zhejiang, Anhui, Fujian, Jiangxi, Shandong, Henan, Hubei, Guangdong, Guangxi, Hainan, Chongqing, Sichuan, Shaanxi, Ningxia.

Under perioden for pilotprojektet, kan et par ansøge om ægteskabsregistrering i den provins/kommune hvor den kinesiske statsborger har registreret sin opholdstilladelse (居住证/Ju Zhu Zheng) fremfor kun den provins/kommune hvor deres permanente husholdnings-registrering (户口hukou) er.

 

Mere information om ægteskab i Kina samt de provinsielle Civil Affairs Bureauer kan findes på Ministeriet for Civil Affairs i Kinas hjemmeside (kun på kinesisk). 

 

I forbindelse med indgåelse af ægteskab i Kina, er det ofte påkrævet at danske dokumenter skal legaliseres. Du kan læse mere om processen for legalisering af danske dokumenter her