Gå til indhold

Nye regler om fritagelse for arbejdstilladelse

Nu er det lettere for medarbejdere fra koncernforbundne virksomheder af dansk registrerede virksomheder at rejse til Danmark for at arbejde uden at søge om arbejdstilladelse.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen annoncerede for nyligt de nye regler som letter processen for danske virksomheder, når de inviterer udenlandske medarbejdere fra koncernforbundne virksomheder i udlandet til at arbejde i Danmark i kortere perioder uden at skal ansøge om arbejdstilladelse. Den nye fritagelse sikrer hurtig og effektiv sagsbehandling, så danske virksomheder kan arbejde mere effektivt på tværs af grænser, fordi det er vigtigt for regeringen, at danske virksomheder klarer sig godt i Danmark såvel ude i verden.


Fra den 17. november 2023 trådte nye regler i kraft om fritagelse fra kravet om arbejdstilladelse til udenlandske medarbejdere, der kommer til Danmark fra koncernforbundne virksomheder i udlandet.


Den nye fritagelse er for udenlandske medarbejdere i virksomheder, der er etableret i udlandet og er koncernforbundet med en virksomhed, som er etableret i Danmark, i tillæg til  de eksisterende fritagelser fra krav om arbejdstilladelser.


De generelle betingelser for fritagelsen for koncernforbundne virksomheder er:

  • Medarbejderen er ansat i en virksomhed uden for Danmark (ingen krav til varighed eller stilling, men ansættelse skal dokumenteres ved erklæring fra arbejdsgiver eller en kopi af ansættelseskontrakten)
  • Virksomheden skal være koncernforbundet med en virksomhed, som er etableret i Danmark (fritagelsen gælder for danske, internationale og udenlandske virksomheder i Danmark. Det er ikke et krav, at moderselskabet er baseret i Danmark)
  • Virksomheden i Danmark skal have mindst 50 ansatte (baseret på hvor mange ansatte er i CVR-registeret) (der er ingen betingelse til virksomheden i udlandet)
  • Medarbejderen kan arbejde i Danmark 2 adskilte arbejdsperioder af 15 dage inden for 180 uden arbejdstilladelse
  • Hver arbejdsperiode skal være under 15 dage (ekskl. weekenddage og helligdage, medmindre medarbejderen også udfører arbejde i weekenden/på helligdage)
  • Ubrugte dage kan ikke overføres til en anden arbejdsperiode
  • Medarbejderen skal opholde sig uden for Danmark i minimum 14 dage mellem de 2 arbejdsperioder


Fritagelsen gælder for alle slags stillinger; der er dog restriktioner inden for visse brancher, herunder:

  • Bygge- og anlæg
  • Landbrug, skovbrug og gartneri
  • Rengøring (herunder vinduespudsning)
  • Hotel- og restauration
  • Vejgodstransport


Inden for de førnævnte brancher gælder fritagelsen kun til ledelsesarbejde eller arbejde, der kræver viden på højeste eller mellemliggende niveau og ikke faglært eller ufaglært manuelt arbejde.


For udenlandske statsborgere fra visumpligtig lande, såsom Kina, skal medarbejderen stadig søge om visum, men under fritagelsesordningen med brug af VU5-formularen.


Se venligst Ny i Danmark for yderligere information.